E-Saan Information Corner
Search:     Advanced search
Browse by category:
Thai Version

E-saan local food Article

E-saan local food

Views: 3045
Votes: 0
Posted: 05 Apr, 2010
by: Nayika N.
Updated: 28 Sep, 2012
by: Nayika N.

          If the local food. Many people would know about familiar food as well as E-saan food. And taste and then some more or less. The Northeast has a simple lifestyle. As with any diet is only 2-3 dishes in each meal. E-saan food is different from other traditional food of the region tend to eat everything that is local. To live according to the nature of the Northeast.

       

        E-saan people is seeking something different. That can be adapted to local food. Of the findings of Paweenapas Kalmsiri (2547) found that the diet of Taonor village in Sila sub-district, Muang district, Khon Kaen, there are 5 ways to keep the forest hunting for exchange. Crops and livestock and the purchase of each meal, the vegetables need to be a major component. And meats such as fish, chicken, cattle, and insects as food for the taste of the East.  I relish the most delicious. Which means spicy and salty flavor to the sour charm of Isaan food is cooked to raw materials. The food is not the lack of fish due to the preservation of ancestral wisdom of the East. The fish used as food of all types. As central to Thai fish sauce.

The meaning and nature of local food.

           Local food means food that people consume on a daily basis and consumers on different occasions. Based ingredients. The materials were prepared from various sources. From the natural environment. With the collection of forest hunting and fishing. And the production itself, such as farming and animal husbandry. Or from the exchange. The process was unique. The taste is a different place.

          Local food is consumed in daily life and special occasions. Each local area will have a meal varies, like the Northeast that breakfast called "Khao Ngai", lunch called "Khao Suay", and dinner called "Khao Lang". That was drought in the north called the breakfast was "Khao Ngai", lunch called "Khao Ton", and dinner called "Khao Lang".  While the Southern called breakfast was "Khao Huo Chao" lunch called "Khao Wan Thieng", and dinner called "Khao Wan Yen" and so on for other sectors do not differ much. And food consumption such as food during their religious traditions. The tradition of philanthropy in the opportunity for philanthropy to a new home for the wedding and during the course of the change of life or illness etc.

Written by: Nayika Derdkhuntod

See also

Local food       

Local food    

Local food recipe   

References

Kamalaporn Kongsukwiwat.  (2548).  Local Thai food. (In Thai).  Bangkok: Printing Express Transportation Organization.

Club East and Indochina Studies. Naresuan University.  (2546).  Esaan food.  (In Thai).  Retrieved April 5, 2010  from  http://student.nu.ac.th/isannu/food/foodindex.htm       

Paweenapas Kalmsiri.  (2547).  Local wisdom of food : a case study of Taonor village in Sila sub-district, Muang district, Khon Kaen Province.  Master of Public Health Thesis in Department Community Nutrition, Graduate School, Khon Kaen University.

noomean.multiply.com.  (2010).  Sud Yod A-Han Phuen Ban Esaan.  (In Thai).  Retrieved April 5, 2010  from  http://noonmean.multiply.com/photos/album/5/5

 Thaifood DB dot com.  (2000).  อาหารอีสานและสูตรอาหารอีสาน.  สืบค้นเมื่อ 5 เม.ย. 2553 จาก http://www.thaifooddb.com/recipe/north_east.html

 

 



Copyright © 2012. All rights reserved. Reproduction in whole or in part. Whether in any form without prior written permission of the webmaster.
Contact Webmaster : somphot@kku.ac.th or nayder@kku.ac.th
Others in this Category
document Kao Suan Kwang Grilled Chicken
document Jeaw Hon, Nam Phong
document รายงานการวิจัยการศึกษากระบวนการมีส่วนร่วมในการนำระบบประกันคุณภาพพื้นฐาน (GMP) มาใช้พัฒนาผลิตภัณฑ์หนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์
document รายงานการวิจัยเรื่องการหาปริมาณโปรตีนจากผักพื้นเมืองของจังหวัดขอนแก่น
document การพัฒนาการทำอาหารปลาดุกแบบต่าง ๆ สำหรับเกษตรกรรายย่อย
document Traditional food recipes E-Saan
document ข้าวโป่งโคราช
document การจัดการธุรกิจปลาร้าบองภายใต้โครงการหนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ของกลุ่มแม่บ้านเกษตร กรหนองบัว ตำบลหนองบัว อำเภอบ้านฝาง จังหวัดขอนแก่น
document การจัดการธุรกิจแปรรูปผลิตผลทางการเกษตรในโครงการหนึ่งตำบล หนึ่งผลิตภัณฑ์ของกลุ่มแม่บ้านเกษตรกรบ้านลาน ต.บ้านลาน อ.บ้านไผ่ จ.ขอนแก่น
document การจัดการธุรกิจในโครงการหนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ : กรณีศึกษาธุรกิจไข่เค็มเสริมไอโอดีนของกลุ่มแม่บ้านเกษตรกรหนองหัววัว ตำบลโคกสี อำเภอเมือง จังหวัดขอนแก่น
document การประยุกต์ใช้ระบบ HACCP ในกระบวนการผลิตน้ำพริกโครงการหนึ่งตำบล หนึ่งผลิตภัณฑ์ กรณีศึกษา จังหวัดนครราชสีมา
document The food products development of one tambon one product through applying the good manufacturing practices
document การศึกษากระบวนการมีส่วนร่วมในการนำระบบหลักเกณฑ์วิธีการที่ดีในการผลิตมาใช้พัฒนาผล ิตภัณฑ์หนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์
document รายงานการวิจัยการศึกษากระบวนการมีส่วนร่วมในการนำระบบประกันคุณภาพพื้นฐาน (GMP) มาใช้พัฒนาผลิตภัณฑ์หนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์
document รายงานวิจัยการใช้ประโยชน์จากเกลือสินเธาว์และผลพลอยได้จากเหมืองเกลือเพื่อสินค้าหน ึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ (OTOP)
document รูปแบบการประยุกต์ระบบการวิเคราะห์อันตรายและควบคุมจุดวิกฤตที่ต้องควบคุมใช้สำหรับก ารผลิตแหนมในโรงงานขนาดเล็กของโครงการ "หนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์" จังหวัดนครราชสีมา
document กระบวนการรักษาสภาพรำข้าวเพื่อเพิ่มคุณค่าทางโภชนาการ
document การจัดทำดัชนีคุณภาพของสาโทจากองค์ประกอบหลักทางเคมีและระดับของความชอบ
document การผลิตสารประกอบทางชีวภาพจากข้าวกล้องงอก
document Local food of E-Saan people
document รายงานการวิจัยรูปแบบการปรับปรุงพฤติกรรมการกินปลาดิบของชาวชนบทอีสาน
document รายงานการวิจัยเรื่องบริโภคนิสัยของชาวชนบทอีสาน : ศึกษาเฉพาะกรณีบ้านหินลาด ตำบลบ้านค้อ อำเภอเมือง จังหวัดขอนแก่น
document รายงานการวิจัยเรื่องพฤติกรรมการกินของชาวชนบทอีสานตอนบน
document รายงานการวิจัยเรื่องรูปแบบการปรับปรุงพฤติกรรมการกินของชาวชนบทอีสานตอนบน
document การศึกษาอาหารตามธรรมชาติของชาวบ้านในหมู่บ้านภาคตะวันออกเฉียงเหนือในฤดูฝน
document การศึกษาอาหารตามธรรมชาติของชาวบ้านในหมู่บ้านภาคตะวันออกเฉียงเหนือในฤดูหนาว
document พฤติกรรมการบริโภคอาหารของผู้สูงอายุในชนบทอีสาน ศึกษา ณ หมู่บ้านตำบลโนนคอม กิ่งอำเภอภูผาม่าน จ.ขอนแก่น
document รายงานการวิจัยเรื่องอาหารตามธรรมชาติของชาวบ้านในภาคตะวันออกเฉียงเหนือ
document พฤติกรรมการบริโภคอาหารของผู้สูงอายุในชนบท อีสาน ศึกษา ณ หมู่บ้านตำบลโนนคอม กิ่งอำเภอภูผาม่าน จ.ขอนแก่น
document พฤติกรรมการบริโภคอาหารกับโรคที่พบบ่อยในชาวชนบทอีสาน
document ภูมิปัญญาพื้นบ้านด้านอาหาร : กรณีศึกษาบ้านเต่านอ ตำบลศิลา อำเภอเมือง จังหวัดขอนแก่น
document การสำรวจพฤติกรรมการกินของชาวชนบทใน 10 หมู่บ้าน จังหวัดขอนแก่น
document การแปรรูปผลิตภัณฑ์ผักและผลไม้ดอง
document Development of molded functional fruit paste product from mango (Mangifera indica L.) and yor (Morinda critifolia L.) pulp mixture.
document ข้าวเม่า : ผลิตภัณฑ์อาหารพื้นบ้านจากภูมิปัญญาอีสาน
document รายงานการวิจัยพัฒนาและวิศวกรรม ฉบับสมบูรณ์ : โครงการศึกษาสถานภาพการแปรรูปผลิตภัณฑ์จากข้าวในชนบทของภาคตะวันออกเฉียงเหนือ
document รายงานการวิจัยเรื่องคุณภาพของผลิตภัณฑ์อาหารขบเคี้ยวจากธัญพืชชนิดต่าง ๆ ที่ผลิตด้วยเครื่องอัดพอง
document รายงานฉบับสมบูรณ์โครงการถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตและการแปรรูปผลิตภัณฑ์ข้าวเม่าเพื่ อเพิ่มมูลค่าเพิ่มและส่งเสริมอุตสาหกรรมพื้นบ้าน
document กระบวนการรักษาสภาพรำข้าวเพื่อเพิ่มคุณค่าทางโภชนาการ
document แจ่วบอง
document แจ่วอาหารอีสาน (Chaeo)
document แจ่วปลาแห้ง Chaeo Pla Haeng
document ส้มตำถั่วฝักยาว และ แกงอ่อมหมู
document ส้มตำปลาร้า somtumplara
document ภูมิปัญญาชาวบ้านที่ยังคงสืบทอดในด้านการกินอาหารของหญิงตั้งครรภ์และหญิงหลังคลอด ในเขตอำเภอหนองเรือ จังหวัดขอนแก่น



RSS